RAS BiologyАгрохимия Agricultural Chemistry

  • ISSN (Print) 0002-1881
  • ISSN (Online) 3034-4964

INFLUENCE OF INCREASING DOSES OF MINERAL FERTILIZERS ON THE FRACTIONAL COMPOSITION AND QUALITY OF DIFFERENT FRACTIONS OF MALT BARLEY GRAIN

PII
S30344964S0002188125080035-1
DOI
10.7868/S3034496425080035
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 8
Pages
19-31
Abstract
Changes in the fractional composition and quality of various fractions of malting barley grain under the influence of increasing doses of mineral fertilizers were studied. It is shown that in years contrasting with the hydrothermal regime, grain yields changed due to the redistribution of the relative fraction of fractions. At the same time, the relative fraction of fractions (%) in the grain yield did not depend on the doses of mineral fertilizers. With an increase in grain thickness from its minimum values, the relative fraction of the fraction in the grain yield increased, while each subsequent increase in grain thickness slowed down its growth rate and, reaching the maximum point, it decreased. The yield (c/ha) of all fractions increased with increasing doses of mineral fertilizers and grain thickness, however, the rate of yield growth of each individual fraction varied significantly depending on the grain thickness. The minimum grain yield increases compared to the previous fertilizer dose were noted in the smallest (2.2-2.4) and largest fractions (3.2-3.4), the maximum in the average grain fraction 2.8-3.0 mm. The dependences of the main indicators of the quality of malting barley grain on increasing doses of mineral fertilizers (X1) and grain thickness (X2) reflected the equations of the 2nd order as accurately as possible (in terms of R). The experimental values of the main quality indicators of the initial samples of malting barley grain and their weighted averages practically did not differ and in the vast majority of cases did not exceed the expected discrepancies regulated by the relevant GOST standards.
Keywords
пивоваренный ячмень минеральные удобрения фракционирование решета относительная доля фракций урожайность фракций белок экстрактивность масса 1000 зерен натура пленчатость прорастаемость
Date of publication
21.12.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
19

References

  1. 1. Кизилова Е.Г. Разнокачественность семян и ее агрономическое значение. Киев: Урожай, 1974. 216 с.
  2. 2. Коданев И.М. Повышение качества зерна. М.: Колос, 1976. С. 288–290.
  3. 3. Грязнов А.А. Ячмень карабалыкский (корм, крупа, пиво). Кустанай: Кустанай. печатн. двор, 1996. С. 244–294.
  4. 4. Кондратьев М.Н., Слипчик А.Ф., Ларикова Ю.С. Морфофизиологическая разнокачественность зерновок колосьев у озимой пшеницы // Изв. ТСХА. 1998. Вып. 2. С. 155–164.
  5. 5. Калимуллин А.Н. Научные основы производства семян зерновых культур в Среднем Поволжье. Самара: Самар. НИИСХ, 1999. С. 112–116.
  6. 6. Пасынкова Е.Н., Пасынков А.В., Андреев В.Л., Завалин А.А. Изменение показателей качества зерна яровой пшеницы при его фракционировании // Агрофизика. 2012. № 4(8). С. 25–33.
  7. 7. Пасынков А.В., Андреев В.Л., Завалин А.А., Пасынкова Е.Н. Изменение показателей качества зерна озимой ржи при его фракционировании // Достиж. науки и техн. АПК. 2013. № 9. С. 36–40.
  8. 8. Пасынкова Е.Н., Завалин А.А., Пасынков А.В., Котельникова Н.В. Изменение показателей качества зерна пленчатого овса при фракционировании // Рос. сел.-хоз. наука. 2018. № 4. С. 16–20. DOI: 10.31857/S250026270000551-1
  9. 9. Liubych V., Novikov V., Zheliezna V., Petrenko V. Improving the process of hydrothermal treatment and dehulling of different triticale grain fractions in the production groats // East. Europ. J. Enterprise Technol. 2020. V. 3/11(105). Р. 55–65.
  10. 10. Patricio N., Pristupa Р.M., Gutierrez-Boem F.H. Protein content of grains of different size fractions in malting barley // J. Inst. Brew. 2014. № 120. Р. 347–352. (wileyonlineelibrary.com). DOI 10.1002/jib.161
  11. 11. Пасынков А.В., Завалин А.А., Пасынкова Е.Н., Скоробогатых Н.А. Изменение показателей качества зерна пивоваренного ячменя при его фракционировании // Рос. сел.-хоз. наука, 2017. № 4. С. 12–16.
  12. 12. Пасынков А.В., Светлакова Е.В., Котельникова Н.В., Абашев В.Д. Влияние длительного применения минеральных удобрений на плодородие дерново-подзолистой почвы, продуктивность севооборота и качество зерна // Агрохимия. 2016. № 10. С. 38–47.
  13. 13. Пасынков А.В., Пасынкова Е.Н. Изменение фракционного состава зерна озимой ржи, выращенного на фоне возрастающих уровней минерального питания // Агрохимия. 2022. № 1. С. 58–65. DOI: 10.31857/S0002188121110119
  14. 14. Иванова Т.И. Прогнозирование эффективности удобрений с использованием математических моделей. М.: Агропромиздат, 1989. 235 с.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library