RAS BiologyАгрохимия Agricultural Chemistry

  • ISSN (Print) 0002-1881
  • ISSN (Online) 3034-4964

Effect of Increasing Levels of Mineral Nutrition on the Quality of Various Fractions of Winter Rye Grain

PII
10.31857/S0002188123030109-1
DOI
10.31857/S0002188123030109
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 3
Pages
43-52
Abstract
Data are presented on the change in the main quality indicators of various fractions of winter rye grain grown against the background of increasing levels of mineral nutrition. Studies have shown the absence of any statistically significant dependences of the weight of 1000 grains weight of a certain (specific) fraction of winter rye grain on the level of mineral nutrition. In this case, the dependence of the 1000 grains weight on the grain thickness was described as accurately as possible (by R2) by a second-order equation. In contrast to the 1000 grains weight, the content of protein and pentosans, as well as the value of the falling number indicator, significantly depend both on the level of mineral nutrition and on the thickness of the grain. At the same time, the dependencies of the content of protein and pentosans on the level of mineral nutrition and the of the caryopsis reflect the equations of the second, and the falling number indicator, of the third order as accurately as possible.
Keywords
озимая рожь уровень минерального питания фракционирование решета масса 1000 зерен белок число падения пентозаны
Date of publication
17.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
13

References

  1. 1. Завалин А.А., Пасынков А.В. Азотное питание и прогноз качества зерновых культур. М.: ВНИИА, 2007. 208 с.
  2. 2. Krzysztof Marczewski, Henryka Rola, Jolanta Sum- istawska, Andrzej Biskupski. The effect of herbicides on technological quality of grain of winter rye cultivars // Polish J. Agron. 2012. № 8. P. 29-36.
  3. 3. Гончаренко А.А., Ермаков С.А., Макаров А.В., Семенова Т.В. Многократный дивергентный отбор на вязкость водного экстракта у озимой ржи // Докл. РАСХН. 2016. № 4. С. 3-8.
  4. 4. Пономарева М.Л., Пономарев С.Н., Гильмуллина Л.Ф., Маннапова Г.С. Изучение содержания пентозанов в зерне популяционных сортов озимой ржи различными методами // Достиж. науки и техн. АПК, 2016. Т. 30. № 12. С. 10-13.
  5. 5. Шаболкина Е.Н., Бишарев А.А., Анисимкина Н.В., Беляева М.В. Перспективы селекции озимой ржи на хлебопекарные цели // Зерн. хоз-во России. 2018. № 6 (60). С. 60-63. https://doi.org/10.31367/2079-8725-2018-6-59-63
  6. 6. Пономарева М.Л., Пономарев С.Н. Оптимизация параметров качества зерна для селекции озимой ржи // Вавилов. журн. генет. и селекц. 2019. № 3 (23). С. 320-327. https://doi.org/10.18699/VJ19.426
  7. 7. Шаболкина Е.Н., Бишарев А.А., Анисимкина Н.В., Беляева М.В. Влияние водорастворимых пентозанов на хлебопекарные свойства озимой ржи // Зерн. хоз-во России. 2019. № 1 (61). С. 49-51. https://doi.org/10.31367/2079-8725-2019-61-1-49-51
  8. 8. Пасынков А.В., Андреев В.Л., Завалин А.А., Пасын- кова Е.Н. Изменение показателей качества зерна озимой ржи при его фракционировании // До- стиж. науки и техн. АПК, 2013. № 9. С. 36-40.
  9. 9. Пасынков А.В., Пасынкова Е.Н. Способ улучшения качества зерна озимой ржи // Наше сел. хоз-во. 2016. № 17 (145). С. 35-39.
  10. 10. Исмагилов Р.Р., Нехороших М.С. Полевая всхожесть и параметры растений озимой ржи в зависимости от размера семян // Межотрасл. ин-т науки и образ-я. 2014. № 5. С. 39-41.
  11. 11. Исмагилов Р.Р., Нехороших М.С. Качество семян озимой ржи в зависимости от места его формирования в колосе // Совр. пробл. науки и образ-я. 2014. № 6. С. 16-28.
  12. 12. Исмагилов Р.Р., Гайсина Л.Ф., Нехороших М.С. Содержание водорастворимых пентозанов в зерне ржи разной фракции // Вестн. БГАУ. 2015. № 1. С. 24-26
  13. 13. Лаптева Н.К. Фракционная технология подработки озимой ржи для формирования партий зерна с улучшенными хлебопекарными свойствами или с повышенным содержанием крахмала // Аграрн. вестн. Юго-Востока, 2009. № 3. С. 26-28.
  14. 14. Пасынков А.В., Пасынкова Е.Н. Изменение фракционного состава зерна озимой ржи, выращенного на фоне возрастающих уровней минерального питания // Агрохимия. 2022. № 1. С. 58-65. https://doi.org/10.31857/S0002188121110119
  15. 15. Пасынков А.В., Светлакова Е.В., Котельникова Н.В. Влияние длительного применения минеральных удобрений на плодородие дерново-подзолистой почвы, продуктивность севооборота и качество зерна // Агрохимия. 2016. № 10. С. 38-47.
  16. 16. Hashimoto S, Shogren M.D., Pomeranz Y. Cereal pentosans: Their estimation and significance. I. Pentosans in wheat and milled wheat products // Cereal Chem. 1987. V. 64. P. 30-34.
  17. 17. Иванова Т.И. Прогнозирование эффективности удобрений с использованием математических моделей. М.: Агропромиздат, 1989. 235 с.
  18. 18. Мухин В.П. Получение радиомутантов сои для селекционного процесса. М.: ВЦНТИ, 1983. 22 с.
  19. 19. Пасынкова Е.Н., Завалин А.А., Пасынков А.В., Котельникова Н.В. Изменение показателей качества зерна пленчатого овса при фракционировании // Рос. сел.-хоз. наука. 2018. № 4. С. 16-20. https://doi.org/10.31857/S250026270000551-1
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library