RAS BiologyАгрохимия Agricultural Chemistry

  • ISSN (Print) 0002-1881
  • ISSN (Online) 3034-4964

Effectiveness of sulfur-containing fertilizers in the cultivation of peas in the conditions of chernozem soils of the Kursk Region

PII
S3034496425010049-1
DOI
10.7868/S3034496425010049
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 1
Pages
31-38
Abstract
In an experiment on typical deep, heavy loamy chernozem conducted in 2018–2020 in the Kursk FASC, the effect of various doses of sulfur-containing fertilizer NPKS(10–20–20–6) on the yield and quality of pea grain of the Pharaoh variety was studied in the following variants: 1 – control without fertilization, 2 – NPKS(10–20–20–6) at a dose of N20P40K40S12 from autumn for basic tillage + N20 (ammonium nitrate) in spring for pre-sowing cultivation, 3 – NPKS(10–20–20–6) at a dose of N30P60K60S18 from autumn for basic tillage + N30 (ammonium nitrate) in spring for pre-sowing cultivation, 4 – NPK(16–16–16) at a dose of N40P40K40 (250 kg/ha) from autumn for basic tillage, 5 – NPK(16–16–16) at a dose of N60P60K60 (375 kg/ha) from autumn for basic tillage. It was shown that in conditions of chernozem soils with a low level of sulfur availability (4.5 mg S/kg), its introduction into the soil as part of the complex mineral fertilizer NPKS(10–20–20–6) increased the yield of peas by 1.9–1.6 c/ha, the protein content in the grain – by 0.4–0.5% compared to the application of a complex mineral fertilizer without sulfur (NPK16–16–16). The use of sulfur-containing fertilizer NPKS(10–20–20–6) in pea crops was economically profitable: the net income from its application was 3 901–6 612 rubles/ha, the profitability level was 68.0–85.4%, with the values of these indicators in the control variant equal to 15 312 rubles/ha and 65.9%, respectively. Increasing the dose of sulfur-containing fertilizer NPKS(10–20–20–6) to N60P60K60S18 was not economically feasible.
Keywords
горох Pisum sativum сера чернозем типичный серосодержащие удобрения урожайность содержание белка экономическая эффективность
Date of publication
17.01.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
43

References

  1. 1. Сериккызы М.С., Кызыр К. Изучение пищевых и химических составов бобовых продуктов: горох, фасоль, соя // Инновации в науке. 2016. № 7(56). С. 110–114.
  2. 2. Постников П.А. Оценка гороха как предшественника для яровой пшеницы // Зернобоб. и круп. культуры. 2019. № 1(29). С. 15–21.
  3. 3. Федеральная служба государственной статистики.URL: https://rosstat.gov.ru (дата обращения: 02.03.2024).
  4. 4. Кирюшин В.И. Минеральные удобрения как ключевой фактор развития сельского хозяйства и оптимизации природопользования // Достиж. науки и техн. АПК. 2016. Т. 30. № 3. С. 19–25.
  5. 5. Сычев В.Г. Основные ресурсы урожайности сельскохозяйственных культур и их взаимосвязь. М.: ЦИНАО, 2003. 228 с.
  6. 6. Титова В.И. Особенности системы применения удобрений в современных условиях // Агрохим. вестн. 2016. № 1. С. 2–7.
  7. 7. Аристархов А.Н. Сера в агроэкосистемах России: мониторинг содержания в почвах и эффективность ее применения // Международ. сел.-хоз. журн. 2016. № 5. С. 39–47.
  8. 8. Патрина М.С. Роль серосодержащих удобрений в оптимизации минерального питания серой лесной и дерново-подзолистой почвах Красноярской подтайги // Вестн. КрасГАУ. 2011. № 10. С. 40–45.
  9. 9. Маслова И.Я. Оптимизация питания яровой пшеницы серой // Земледелие. 2010. № 1. С. 16–17.
  10. 10. Булыгин С.Ю. Микроэлементы в сельском хозяйстве. Днепропетровск, 2007. 100 с.
  11. 11. Богдевич И.М., Станилевич И.С., Путятин Ю.В. Урожайность и качество зерна гороха в зависимости от условий минерального питания магнием и серой на дерново-подзолистых суглинистых почвах // Почвовед. и агрохим. № 1(66). 2021. С. 93–105
  12. 12. Гудковский В.А., Кожина Л.В., Назаров Ю.Н., Ткачев Е.С. Роль серы в повышении устойчивости растений и плодов яблони к стрессфакторам // МСХ. 2016. № 5. С. 29–34.
  13. 13. Лазарев В.И., Чевычелов А.Б. Эффективность комплексных удобрений, содержащих серу, на черноземных и серых лесных почвах Курской обл. при возделывании яровой пшеницы // Земледелие. 2016. № 5. С. 29–32.
  14. 14. Пироговская Г. В. Поступление, потери элементов питания в системе “атмосферные осадки–почва–удобрение–растение” Минск: Беларус. навука, 2018. 227 с.
  15. 15. Минеев В.Г., Сычев В.Г., Гамзиков Г.П. Агрохимия / Под ред. В.Г. Минеева. М.: ВНИИА им. Д.Н. Прянишникова, 2017. 854 с.
  16. 16. Шеуджен А.Х., Бондарева Т.Н., Кизинек С.В. Агрохимические основы применения удобрений. Майкоп: Полиграф ЮГ, 2013. 572 с.
  17. 17. Муха В.Д., Картамышев Н.И., Муха Д.В. Агропочвоведение. М.: Колос, 2004. 528 с.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library